Parampara = Παράδοση

2014-11-16 20:17

 

Είναι σανσκριτική λέξη και σημαίνει διαδοχή, συνέχεια. Η συνέχεια της αληθινής γνώσης, η οποία μεταφέρεται μέχρι τις μέρες μας διαμέσου δασκάλου – μαθητή. Ο δάσκαλος μεταφέρει σε ένα και μόνο μαθητή όλη του την γνώση ο οποίος γίνεται και διάδοχός του όπου κι αυτός με την σειρά του σε έναν άλλο.

Ο Sharath σήμερα είναι ο εκπρόσωπος αυτής της τόσο σημαντικής παράδοσης που προέρχεται από εκατοντάδες χρόνια πρίν και την έμαθε από τον δάσκαλό του και παππού του  Shri K. Pattabhi Jois που είναι από τους πιο σημαντικούς δασκάλους yoga της εποχής μας. Για εβδομήντα χρόνια ο guruji δίδασκε με πολλή ταπεινότητα και απλότητα , στην αρχή λίγους μαθητές και αργότερα χιλιάδες.

Ο Sharath τα τελευταία 20 χρόνια ήταν συνεχώς κοντά του κάθε μέρα για πολλές ώρες όπου παράλληλα τον βοηθούσε και διδασκόταν. Ο Sharath είναι ο μοναδικός στον κόσμο που έχει τελείωσει το έκτο επίπεδο της Ashtanga Yoga.

Το 2009 όταν ο guruji άφησε το φυσικό του σώμα, ο Sharath πλέον είχε αρχίσει να διευθύνει την σχολή τα τελευταία 2 χρόνια των προβλημάτων υγείας του guruji. Η απώλεια του guruji είναι μεγάλη και αναντικατάστατη αλλά όμως μέσο του Sharath μπορούμε να αισθανόμαστε το πνεύμα του και την διδασκαλία του. Μεγάλη ευγνωμοσύνη στον K. Pattabhi Jois και στον Sharath που μπορεί και κρατάει αυτή την τόσο πολύτιμη διδασκαλία ζωντανή.