Ashtanga Yoga

2014-11-16 19:21

Το σύστημα της Ashtanga Vinyasa Yoga  έχει 6 επίπεδα:

  1. Βασικό -> Yoga Chikitsa
  2. Μεσαίο -> Nadi Sodhana
  3. Προχωρημένο -> Sthira Bhaga
  4. >> 
  5. >> 
  6. >> 

[Primary-Intermediate-Advance (a-b-c-d)]

 

Το 1⁰ (Primary) Yoga Chikitsa  είναι θεραπευτική σειρά, κάνει το σώμα γερό , δυνατό και απομακρύνει  όλες τις ασθένειες.

Το 2⁰ (Intermediate) Nadi Sodhana  καθαρίζει, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, απομακρύνει τις τοξίνες και φέρνει συναισθηματική και ψυχικη ισορροπία.

Το 3⁰ ( Sthira Bhaga ) δίνει στο σώμα περισσότερη δύναμη, ευλιγισία και μπορεί να θεραπεύσει πολύ δύσκολες και φοβερές ασθένειες . Η προχωρημένη σειρά (advance) έχει 4 επίπεδα (3⁰, 4⁰ 5⁰, 6⁰) και για να τα εξασκήσει κάποιος πρέπει να έχει δουλέψει πολύ καιρό πρίν με τα προηγούμενα, μόνο όταν έχει κάποιος σχεδόν τελειοποιήσει ένα επίπεδο, μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο.

Τα τελευταία επίπεδα εξασκούνται από πολύ λίγους. το 6ο μόνο ο sharath το ξέρει και το εξασκεί  του δόθηκε από τον guruji . Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο, καμιά πληροφορία για το 6⁰ επίπεδο, είναι μεταβίβαση προσωπική από δάσκαλο σε μαθητή, transmition. Μόνο στον sharath έχει γίνει αυτή η μεταβίβαση,  διάδοχο και εγγονό του Pattabhi Jois.

Η ashtanga είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σύστημα και μεταφερεται από δάσκαλο σε μαθητή με την προϋπόθεση οτι η διαδασκαλία θα γίνεται σύμφωνα με την παράδοση (Parambara).

Όλα τα επίπεδα (από 1⁰ως το 6⁰) αρχίζουν και τελειώνουν με τις ίδιες asanes και ενδιάμεσα μπαίνουν οι asanes του κάθε επιπέδου (20-25 περίπου). Είναι πολύ σημαντικό να κρατιέται αυτή η σειρά γιατί οι πρώτες asanes (Surya Namaskar, Trikonasana, Prasarita Padottasana Utthita Hasta Padagustasana κλπ) ζεσταίνουν και προετοιμάζουν το σώμα για αυτές που ακολουθούν και οι τελευταίες (Sarvangasana, Halasana, Karuapidasana, Urdvapadasana κλπ) χαλαρώνουν το σώμα, το αποσυμπιέζουν από την προηγούμενη ένταση και έτσι το σώμα μπορεί να μπει στην τελική χαλάρωση -> Shavasana ή Sukhasana.

Είναι ένας κύκλος που αρχίζει σιγά, απαλά στο μέσον του κύκλου το σώμα φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του όπου εκεί είναι οι πιο δύσκολες στάσεις (asanes) και μετά σιγά σιγά επανέρχεται ή χαλαρώνει τελείως, ακριβώς όπως ξεκίνησε.

Ο gurugi (K.P.J) πάντα τόνιζε το πόσο σημαντικό είναι να τηρείται η σειρά όπως ακριβώς έχει δοθεί, γιατί η μία asana προετοιμάζει το σώμα για την επόμενη, αν δεν τηρείται η σειρά το σώμα δεν προετοιμάζεται κατάλληλα για την επόμενη.

Το 1⁰ επίπεδο είναι το πιο σημαντικό, η βάση όλων των άλλων και όσο πιο πολύ τελειοποιηθεί κάποιος στο 1⁰ τόσο καλύτερα θα μπορέσει να δουλέψει τα άλλα επίσης. Είναι η βάση όλου του οικοδομήματος και εν δυνάμει εμπεριέχει όλα τα υπόλοιπα και γιαυτό κάποιος χρειάζεται να δουλέψει με επιμονή και υπομονή πάνω στο 1⁰, έπειτα θα ξεδιπλωθούν  με πολύ φυσικό τρόπο και όλα τα υπόλοιπα.

Ο guruji πάντα έλεγε και τόνιζε στους αρχάριους να μην βιάζονται, τις πρώτες εβδομάδες τους έδινε μόνο τους χαιρετισμούς στον ήλιο και μερικές από τις όρθιες στάσεις να δουλέψουν και αν μπορούσαν να τις κάνουν άνετα τότε μόνο τους έδινε και τις υπόλοιπες asanes σιγά σιγά.

Στην Ashtanga υπάρχει ένας ρυθμός, μια ροή, που για να την βρει κάποιος πρέπει να αφεθεί, να εμπιστευτεί, να αφουγκραστεί, να εναρμονιστεί και να απολαύσει τον μαγικό εσωτερικό ρυθμό χωρίς να προσκολλάται στις asanes (πόσες θα κάνω, πότε θα πάω στο άλλο επίπεδο, αν θα με προχωρήσει ο δάσκαλος κλπ). Η εσωτερική αρμονία του ρυθμού και η συγκέντρωση σε αυτόν μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή να κάνει την υπέρβαση.

Αυτός ο υπέροχος ρυθμός διατηρείται χάρη στην Vinyasa (συγχρονισμός αναπνοής και κίνησης). Είναι ο συνδετικός κρικος ανάμεσα στις asanes, είναι ένας μικρός χαιρετισμός όπου το σώμα διπλώνει, τεντώνει, πάει πίσω, μπροστά και επανέρχεται, όλο αυτό βοηθάει να απομακρυνθεί η ένταση της προηγούμενης asanas, να ξεμπλοκάρουν οι κλειδώσεις, να δώσει ενέργεια, και να προετοιμάσει το σώμα για την επόμενη!

 

 

 

«Oh Yogi, don’t do asana without vinyasa»

Ώ γιόγκι μην κάνεις άσανα χωρίς βινιάσα.

Έτσι είναι γραμμένο στην «Yoga Kurunta» το κείμενο όπου έχει γραφτεί όλο το σύστημα της Ashtanga Yoga από τον σοφό Richi Vamana.